Od 183 države BiH na 160. mjestu po "lakoći" pokretanja biznisa

Bez autora
Mar 07 2011

Kada su u pitanju uslovi za pokretanje novog biznisa, Bosna i Hercegovina se nalazi na 160. mjestu u svijetu, a u konkurenciji 183 države. Ovo su rezultati novog istraživanja Svjetske banke koja se i ispitivanju rukovodila s tri kriterija - administrativne barijere i procedure, potrebno vrijeme da se pokrene biznis i ukupni troškovi. Prema izvještaju Svjetske banke, u BiH treba proći 12 procedura za pokretanje novog biznisa, potrebno je za to 60 dana, a troškovi registracije firme iznose 540 eura. Zanimljivo je da je Albanija na 45. mjestu, Hrvatska na 56., a Srbija na 83. poziciji od ukupno 183 države. Makedonija je zauzela 5. mjesto u svijetu - u toj državi registracija nove firme obavlja se na jednom mjestu, procedura traje tri dana, a ukupni troškovi iznose svega 78 eura.

Od 183 države BiH na 160. mjestu po "lakoći" pokretanja biznisaKada su u pitanju uslovi za pokretanje novog biznisa, Bosna i Hercegovina se nalazi na 160. mjestu u svijetu, a u konkurenciji 183 države.

Ovo su rezultati novog istraživanja Svjetske banke koja se i ispitivanju rukovodila s tri kriterija - administrativne barijere i procedure, potrebno vrijeme da se pokrene biznis i ukupni troškovi.

Prema izvještaju Svjetske banke, u BiH treba proći 12 procedura za pokretanje novog biznisa, potrebno je za to 60 dana, a troškovi registracije firme iznose 540 eura.

Zanimljivo je da je Albanija na 45. mjestu, Hrvatska na 56., a Srbija na 83. poziciji od ukupno 183 države.

Makedonija je zauzela 5. mjesto u svijetu - u toj državi registracija nove firme obavlja se na jednom mjestu, procedura traje tri dana, a ukupni troškovi iznose svega 78 eura.

Prema istraživanju Svjetske banke, po uslovima poslovanja BiH se nalazi na 110. mjestu u svijetu. Makedonija je zauzela 38. poziciju, Crna Gora 66., Hrvatska 84., a Srbija 89. mjesto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik